Család

A nagyszülő is igényelhet gyest

2012.06.13., 15:45
Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyest a gyermek valamelyik nagyszülője igényli, annak érdekében,hogy mindkét szülő vissza tudjon állni a munkába, és ezáltal biztosíthatóbb legyen a család bevétele és megélhetése. A hatályos törvény értelmében akár a gyermek szülője, nevelőszülője, gyámja, vagy nagyszülője lehet jogosult gyermekgondozási segélyre. Annak járunk utána, hogy milyen feltételekkel lehet valaki jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Az öngondoskodás és a unit-linked biztosítás

2012.02.01., 15:35
Nyugat-európában és az USA-ban gyakorlatilag már a munkába lépéskor elkezdenek megtakarítást gyűjteni az emberek. Kialakult kultúrája van a különböző befektetéseknek, amely egyáltalán nem a gazdagok sportja, hanem a mindennapi élethez tarozik. Az állami vagy magánnyugdíjpénztári nyugdíjak mellett az emberek komoly megtakarítást gyűjtenek öregkorukra. Elég csak a Budapesten megforduló számos idős külföldi turistát megfigyelni, ők sem a nyugdíjukból utazzák be egész Európát.

Érdekességek az új oktatási törvényből – állami köznevelés

2012.02.01., 15:02
Hétfőn elfogadásra került az oktatási törvény. A jogalkotó három alapvető célnak kíván megfelelni az új törvényben. Először a jövőben az oktatás helyett a köznevelés kifejezés alkalmazza, mivel annak tartalma egységbe foglalja az óvodától a tankötelezettség végéig tartó időszakot, és egyúttal kiemeli annak – az oktatást is magába foglaló – lényegi alapját, a nevelést. A második cél a kerettörvényi jelleg. A törvény csak a legszükségesebb rendelkezéseket akarja törvényi szint¬en meghatározni, világosan és áttekinthetően. A harmadik nagy cél a Magyar Állam köznevelésben betöltött szerepének újbóli meghatározása. A törvényjavaslat indoklása szerint erre a XX. század utolsó évtizedeiben, háborúk, diktatúrák és forradalmak árnyékában harag és részrehajlás nélkül nem kerülhetett sor, ezért ezt a hiányt is igyekszik pótolni. A törvény valóban áttekinthető rendszert ad a nevelésről, és számos újdonságot tartalmaz, amelyek közül a teljesség igénye nélkül emelünk ki néhányat.

Mit jelent a házassági vagyonközösség?

2012.02.01., 14:56
A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit.

Új adószabályok

2012.01.09., 14:59
Ha valaki Párizs középkori épületeit nézi, gyakran találkozik lefalazott ablakokkal. Ennek nem az az oka, hogy a középkori polgárokat esetleg bántotta volna a napfény és a levegő. A francia történelem egyik „sötét” oldala volt, amikor a királyok ablakadót vetettek ki a városi házakra a háborúkban megcsappant államkassza feltöltése céljából, amely ellen így védekeztek az emberek. Leszögezhetjük, hogy az adókivetésben a jelenlegi kormányok is legalább ekkora kreativitással bírnak, ugyanakkor a példából azt is meg lehet állapítani, hogy egy-egy adószabálynak mekkora – akár évszázadokig tartó – hatása lehet a társadalomra. A magyar adórendszerről el lehet mondani, hogy az elmúlt két évtizedben több változáson esett át, mint más törvények 60 év alatt. Több évig kitartó egységes irány nincs, rövid távú célok alá rendelik a közteherviselést, folyamatos bizonytalanságot teremtve. Az adózási szappanopera újabb fejezete a 2012-es módosításcsomag.

A kilakoltatás elhalasztása

2011.11.27., 15:10
A lakáshitelüket tovább fizetni már nem tudó adósok legrettegettebb rémálma ingatlanuk elárverezése. Ha már egyébként nincs mit tenni, az árverezés megtörtént, hogyan lehet mégis pár napot még nyerni a kiköltözésig?

Munkanélküli segély

2011.11.08., 14:30
A munkanélküli segély már új nevet kapott, immáron álláskeresési járadékként és nyugdíj előtt álláskeresési segélyként definiálták. Alábbiakban az álláskeresési járadék folyósításának legfontosabb szabályait és leggyakrabban felmerülő kérdéseit tekintjük át.
1  2 »

Olvasóinkkal történt

  • Mutasd a rendszámod...

    Olvasónkat megbüntették tilosban parkolásért.

  • Még az ág is húzza...

    Olvasónk totálkáros gépjárműbalesetet szenvedett.

  • Kinek a hibája?

    Olvasónk éppen a 81-es főúton közlekedett gépjárművével, amikor az előtte haladó kamion ráhajtott az úton egy gipszkarton-szerű tárgyra, melyet az áthaladást követően Olvasónk gépjárművének elejére felvert jó néhány kaviccsal együtt.

Legolvasottabb cikk

Facebook