Házunk Táján

Óvatosság a lakás körül – óvatosság a biztosításban

2012.02.03., 14:48
Felmérések szerint a család és az otthonunk mellett az autónkra fordítjuk szabadidőnk jelentős részét. A kocsira nemcsak időt, hanem természetesen rengeteg pénzt is áldozunk. Aki igazán biztonságban szeretné tudni járművét, gondos körültekintés mellett vagyonbiztosításra is költ a nemvárt események kivédésére. Néha azonban még ez sem elég, mert a biztosítóval is meg kell küzdenünk azért, hogy hajlandóságot mutasson kárunk enyhítésére. Ebben a cikkben Társaságunk, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. ügyfelének valós esetén keresztül mutatjuk be a gépjárműre kötött vagyonbiztosítás, a lakás és az óvatosság különös kapcsolatát.

Házas ügyek és a veszélyes üzemi felelősség

2012.02.03., 14:45
A jelen tanulmány címe bár első olvasásra megtévesztő lehet, azonban mégsem áll annyira távol a valóságtól. Ebben a tanulmányban azokat a jogi eseteket vesszük nagyító alá, melyek az ingatlanban okozott károkkal összefüggésben merülnek fel, különös tekintettel, az ingatlanban a gépjárművekkel okozott károkra. A tanulmány megírásának apropóját az esetek gyakorisága, és az általánostól eltérő, kissé speciálisabb jogi szabályozás adja. Nézzük át röviden az esetkörhöz tartozó jogi fogalmakat és az igényérvényesítés feltételeit, módját.

Építkezés és biztosítás, avagy az építési-szerelési biztosítások új nemzedéke

2012.02.03., 14:43
Ha az ingatlant és a biztosítást hozzuk párhuzamba, sokaknak a már kész ingatlanra vonatkozó lakásbiztosítások köre jut eszébe. Azonban kevesen tudnak arról, hogy a már épülő ingatlanokra is lehetséges biztosítási szerződést kötni, mely nem utolsó sorban az ingatlan kivitelezésével kapcsolatban nyújt fedezetet. Hogy mi értelme van ennek a típusú biztosításnak? Mi különbözteti meg a sima lakásbiztosítástól? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, és látjuk el Olvasóinkat hasznos információkkal.

Csak ne olyan jegesen

2012.02.03., 14:42
Az év végével rendszerint megérkezik a hideg, a fagy és a hóesés. Habár idén az időjárás szokatlanul enyhe novemberrel kedveskedett, előbb-utóbb beköszönt a tartós hideg, vele együtt a téli időjárás szépsége és viszontagságai. Utóbbira tekintettel érdemes felkészülten fogadni a téli csapadékot és fagyokat, akár kertes házban, akár társasházban élünk.

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

2012.02.03., 14:30
A választásokkal megkezdődött törvényalkotási dömping egy terméke a 2010. évi XC. törvény, mely több fontos pénzügyi tárgyú törvényt is módosított.

Követelések behajtása – a végrehajtás általános szabályai

2012.02.01., 15:16
Első körben igen fontos kiemelni, hogy végrehajtást csak jogerős ítélet, jogerőre emelkedett fizetési meghagyás, vagy végrehajtható okirat alapján kérheti az a személy, akinek tartozása áll fenn valakivel szemben. Végrehajtást csak kijelölt önálló bírósági végrehajtó kezdeményezhet, aki innentől kezdve „rendelkezik” a tartozás behajtásával.

Földcsuszamlás okozta károk

2012.02.01., 14:53
Az utóbbi idők szélsőséges időjárása miatt előfordul, hogy lakóházak földcsuszamlás miatt károsodnak. Ezek a káresemények jellemzően nagy rongálást visznek végbe, jellemzően az ingatlan teljes visszabontása szükséges, gyakran a telket sem lehet többé építkezésre használni. Bizonyos talajszerkezeteken a földcsuszamlás gyakori lehet, ezért hasznos azt tudni, hogyan lehet csökkenteni a károkat.

Jószomszédi (v)iszony

2012.01.10., 09:06
Rossz szomszédság, török átok, tartja a mondás. Sajnos, a szomszédainkat nincs lehetőségünk megválogatni, és nem elegendő, ha a szomszédok közül csak az egyik törekszik a békés egymás mellett élésre. Sok esetben előfordul, hogy a szomszéd zajosodik, a szemetét az udvarunkra hordja, vagy éppen az esővizet vezeti oda, esetleg önkényesen használja a számunkra kijelölt parkolóhelyet, a tulajdonunkban lévő tárolót. Mit lehet ilyenkor tenni?

Becsúszott a hideg

2012.01.09., 15:43
Az év végével rendszerint megérkezik a hideg, sőt gyakran fagyot, hóesést is hoz magával. Az autó már biztosan rendben van, megkapta a téli gumit, fagyállóval feltöltve. Érdemes házunk táján is szétnézni, és felkészülten várni a téli csapadékot, fagyokat.
1  2  3 »

Olvasóinkkal történt

  • Jogellenes felmondás

    Olvasónk kamionos munkavállaló, akit el akart lehetetleníteni munkaadója, elvonva teljesítménybérét, majd jogellenesen megszüntetve munkaviszonyát.

  • Betegség támogatás nélkül

    Olvasónk abban az ügyben kereste meg jogi képviselőjét, hogy a biztosító nem fizette ki részére a betegség idejére járó lábadozási támogatást.

  • Kinek a hibája?

    Olvasónk éppen a 81-es főúton közlekedett gépjárművével, amikor az előtte haladó kamion ráhajtott az úton egy gipszkarton-szerű tárgyra, melyet az áthaladást követően Olvasónk gépjárművének elejére felvert jó néhány kaviccsal együtt.

Legolvasottabb cikk

Facebook