A betegnek joga van tudni...

2014.10.06., 17:09
Egészségügyi törvényünk mellett más jogszabályok is rögzítik a betegek jogait, ám kérdéses, hogy mindez a gyakorlatban maradéktalanul megvalósul-e. Noha az ellátásra szorulók jogait már lassan két évtizede védi a törvény, az általános vélemény a magyar egészségügyi rendszerről és színvonalról még napjainkban is lesújtó. A betegjogi képviselőkhöz évente több ezer panasz érkezik, többnyire a nem megfelelő bánásmódot és a tájékoztatás elmaradását vagy hiányos voltát sérelmezik a páciensek.

Kezdő vezetői engedély: milyen korlátozásokat kell betartanunk?

2014.10.03., 10:13
A járművezetői engedély, azaz a jogosítvány az állam által elismert gépjárművezetői jogosultság igazolására szolgál. Csak az jogosult gépjárművet vezetni, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, és csak olyan kategóriájú járművet, mely a jogosítványában fel van tüntetve. A magyar szabályozás szerint a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.

3 eset, amikor a rendőr elveheti a jogsinkat

2014.10.01., 00:09
Egy közúti igazoltatás, baleset helyszínén történő rendőrségi intézkedés során a hatóság minden esetben vizsgálja a gépjárművezető okmányait, így annak vezetői engedélyét is. Sajnos az sem ritka eset, amikor az intézkedő rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi. Érdemes tisztázni, hogy a jogszabály szerint mely esetekben vonható be a helyszínen a vezetői engedély.

Parkoltam. Fizettem. Megbüntettek?!

2014.09.26., 16:04
Bátran kimondhatjuk, a „Mikulás-csomagot” csak egyetlen formában szeretjük: december hatodikán a frissen pucolt csizmánkban. Lássuk be, hogy sietség, figyelmetlenség, vagy egyéb körülmények folytán mindegyikünk kapott már jogos, vagy jogosnak vélt parkolási bírságot. Mit tegyünk akkor, ha a fizetős várakozási övezetben valóban váltottunk parkolójegyet, de a gépjárműhöz való visszaérkezéskor mégis egy ránk kiszabott pótdíjjal találjuk szemben magunkat?

A házi kedvencek károkozásai

2014.09.22., 16:03
Bizonyára többen is hallottak már olyan esetről, amikor kedvesnek tűnő háziállat okozott kárt. Hogy milyen lépéseket tehet a károsult, egyáltalán ki köteles a házi kedvenc által okozott kárt megtéríteni? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, az Új Polgári Törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Gépjármű bérlés szabályai közlekedési balesetnél

2014.09.19., 15:57
A közlekedési balesetekhez különböző legendák, jogi féligazságok, valótlanságok kapcsolódnak, melyek makacsul tartják magukat a köztudatban. A gépjárműbérlésre vonatkozó jogi szabályozás és gyakorlat egyike azoknak a területeknek, ahol a gyanútlan autóst alaposan félrevezetheti és megkárosíthatja a károkozó fél biztosítója. Tisztázzuk a gépjárműbérlés körüli jogi kérdéseket, hogy jogtalanul senki se szenvedjen hátrányt.

A legfontosabb tudnivalók az ápolási díjról

2014.09.15., 15:54
Az ápolási díj a szociális ellátások egyik pénzügyi támogatási formája, melyet az állandó és tartós gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó igényelhet a járási hivatalnál. Az ápolási díj lehet normál, kiemelt, emelt összegű és méltányosságból megállapított is. Bemutatjuk az egyes formák legfontosabb ismérveit, igényelhetőségét.

A rendes szabadság kiadásának menete

2014.09.12., 12:08
Gyakorlati tapasztalat, hogy a munkavállalók többsége nincs tisztában az őket megillető munkajogi jogokkal és kötelezettségekkel. Így van ez a rendes szabadás esetével is. Bár a nyár a szabadságok kiadásának, kivételének a főszezonja, azonban mi van akkor, hogy valaki még mindig nem volt szabadságon?

Avarégetés

2014.09.12., 11:59
Beköszöntött az ősz, lassan kezdődik az avarégetési szezon. Az égetésnek azonban nem szabad minden előzetes tájékozódás nélkül nekikezdeni, mivel annak szabályait helyi rendeletek szabályozzák.

Munkaviszony megszüntetésének következményei

2014.09.05., 12:18
Ebben a cikkben alapvetően arról adunk tájékoztatást a munkavállalók számára, hogy a munkaviszonyt milyen módon lehetséges megszüntetni, egyben az egyes esetekben milyen juttatásra számíthatnak, ha egyáltalán van erre lehetőségük.
1  2  3  4  5  6  7  8  9

Olvasóinkkal történt

  • Pszichológiai eset...

    Olvasónk osztrák pszichoterapeutai végzettséget szerzett, melyet Magyarországon szeretett volna honosítani, hogy itthon is gyakorolhassa munkáját.

  • Az apróbetűs részt is!

    Olvasónk és neje szóban egyeztek meg egy ingatlanközvetítő irodával a hirdetés feltételeiben.

  • Betegség támogatás nélkül

    Olvasónk abban az ügyben kereste meg jogi képviselőjét, hogy a biztosító nem fizette ki részére a betegség idejére járó lábadozási támogatást.

Legolvasottabb cikk

Facebook