A házassági szerződés

2014.07.26., 07:10
A házasság egy életre szóló szerződés, tartja az emberek egy része, de házassági szerződés alatt mégis egészen mást értünk. Ha szabatosan akarunk fogalmazni, akkor nem is házassági szerződésről, hanem házassági vagyonjogi szerződésről kell beszélnünk. Ez rá is világít a szerződés lényegére, a felek vagyoni viszonyaikat rendezhetik a házasság időtartamára, ennek keretében meghatározhatják azt a vagyonjogi rendszert, amelyet alkalmazni kívánnak, illetve az egyes rendszereket keverhetik is a különböző vagyontárgyak tekintetében.

Döntéshozatal – segítséggel II.

2014.07.23., 10:08
A cselekvőképességet érintetlenül hagyó, ugyanakkor az érintett önrendelkezésének, jogainak védelmét szolgáló jogintézmény, a támogatott döntéshozatal nagyban megkönnyítheti azok életét, akik belátási képessége csökkent ugyan, de gondnokság alá helyezésük nem indokolt, azonban támogatóra tartanak igényt, és ennek nyilvántartásba vétele érdekében felkeresik a gyámhatóságot.

Döntéshozatal – segítséggel I.

2014.07.23., 10:06
Mi történik akkor, ha egy olyan helyzetben kell helyt állunk, akár életre szóló döntést hoznunk, melyben egyszerűen képtelenek vagyunk – akár önhibánkból, akár azon kívül – a körülmények mérlegelésére, a helyes következtetések levonására?

Közüzemi fogyasztóvédelem: érdemes lesz vita esetén kifogással élni

2014.07.20., 09:55
Legtöbbünknek volt már valamilyen kisebb-nagyobb elszámolási vitája gázszolgáltatóval, áramszolgáltatóval, a víz- és csatornaművekkel. Ilyen esetben a legtöbben nehézkes, pontatlan és főként lassan reagáló ügyfélszolgálattal találják szemben magukat, olykor egyenesen kafkai útvesztőben.

Ki mit talál, övé?

2014.07.17., 13:25
Kisebb nagyobb értékkel bíró tárgyakat, bankjegyet szinte mindenki talált már életében. Ennél bizonyosan kevesebben tudják, hogy pontosan mi a teendőjük ilyenkor, illetve mikor tekinthetik sajátjuknak a talált tárgyat. Nézzük hát, hogyan rendelkeznek a szabályok.

Csapás a „három csapás”-ra

2014.07.10., 13:23
Az ismertté vált bűncselekmények száma hazánkban a rendszerváltást követően hosszú ideig töretlenül nőtt, majd néhány évnyi csökkenést követően ismét megfordult a trend. A személy elleni bűncselekmények száma 25 év alatt közel megduplázódott. Ez volt az egyik, ha nem a legnyomósabb oka annak, hogy az anyagi büntetőkódexet és az eljárásjogi törvényt is drasztikusan átalakították, bevezetve egyebek mellett a köznyelvben „három csapás”-ként ismeretes szabályt.

Közigazgatási bírság vs. szabálysértés

2014.07.03., 11:11
Amikor napjainkban valaki a Vas Megyei rendőrkapitányságról kap tértivevényes levelet, már a küldemény kibontása előtt szinte biztos benne, hogy gyorshajtás miatt szabtak ki vele szemben közigazgatási bírságot. Az azonban még ma sem mindenkinek világos, hogy hol a határ gyorshajtás terén a szabálysértés és a közigazgatási bírság között, a gyorshajtás mindkét kategóriába tartozhat.

Enyhülnek (?) a külföldi rendszámmal kapcsolatos szabályok

2014.06.24., 09:39
A vonatkozó 138/2011. (VII.19.) Kormányrendelet közeljövőben várható módosítása folytán némileg enyhülhetnek a külföldi rendszámú járművek Magyarországon történő használatával kapcsolatos szabályok.

Uzsora? Kamat?

2014.06.15., 09:32
Szlovákiában nemrégiben uzsoraellenes szabályozást hagyott jóvá a parlament. Mit érintenek ezek a változások, és mi a helyzet Magyarországon?

Mobilhasználat a kocsiban

2014.05.30., 11:36
Egy nemrégiben a Kúria által meghozott döntés ismét új megvilágításba helyezte a mobiltelefonálást a gépjárművekben. Miben jelent újdonságot ez a döntés, mik a releváns szabályok, mik az aktuális büntetések.
1  2  3  4  5  6  7  8  9

Olvasóinkkal történt

  • Kátyú, vagy kráter?

    Olvasónk járművével egy vidéki útszakaszon kátyúba hajtott, amely következtében a jobb oldali első kerékabroncs kiszakadt, a hátsó pedig olyan mértékben sérült, hogy az a továbbiakban a biztonságos közlekedésre alkalmatlanná vált.

  • Objektív!?

    Olvasónkat 30 000,- Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a rendőrség, mivel járdán parkolt.

  • Hibás, fizess!

    Olvasónk idegenhibás közlekedési balesetet szenvedett.

Legolvasottabb cikk

Facebook