Mobilhasználat a kocsiban

2014.05.30., 11:36| Utolsó módosítás: 2014.05.30., 11:39|
Egy nemrégiben a Kúria által meghozott döntés ismét új megvilágításba helyezte a mobiltelefonálást a gépjárművekben. Miben jelent újdonságot ez a döntés, mik a releváns szabályok, mik az aktuális büntetések.
Nagyjából minden gépjárművezető tisztában van azzal, hogy vezetés közben nem lehet telefonálni. Természetesen ez elég homályos megközelítése a problémának, a jogszabály sokkal pontosabban fogalmaz.
 
A KRESZ (kevésbé ismert nevén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet) 3. § (2) bekezdése tartalmaz egyetlen mondatot, ami szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. Ennyi és nem több, amit be kell tartanunk.
 
Újdonságként hathat a kúriai döntés azon tétele, amely szerint a használat a mobiltelefon bármely funkciójának használatát jelenti, tehát nem szükséges telefonálnunk a kézben tartott telefonon. A konkrét ügyben például megbüntették a gépjármű vezetőjét, mert menet közben kézbe vette a telefonját, hogy kinyomjon egy beérkező hívást. A Kúria álláspontja alapján tehát ez már a telefon egy funkciójának a használata, amely szankcionálandónak minősül. Ugyanígy nem hivatkozhatunk arra sem, ha egy hívást kezdeményezünk, hogy a hívás nem jött létre, azaz a másik fél nem vette fel a telefont.
 
A használat tehát most már tisztázott kérdés, a menet közben fogalma pedig eddig sem volt kérdéses. Amennyiben a gépjármű megáll, akár csak piros lámpánál vagy azért, mert előtte feltorlódott a forgalom, a büntetés nem áll meg. Vigyázni kell azért, mert egy centi előregurulás már büntetendő. Az ilyen típusú szabálysértésnél pedig a rendőr(ök) szava, illetőleg közokiratnak minősülő jelentése bizonyító erejű, ellenbizonyításra kevés az esély.
 
Felmerülhet a kérdés, hogy csak a kézben tartott mobil telefon veszélyes-e, vagy ha a mellettünk levő ülésen fekvő telefonunkat nyomkodjuk, azaz nem tartjuk a kezünkben, az mennyiben veszélytelen. A kérdés költői, utóbbit nem tiltja jogszabály, így nem büntetendő, de itt is érvényesek az előző bekezdés utolsó mondatában írottak.
 
A büntetés mértéke jelenleg nem feltétlenül az elrettentést szolgálja, a korábbi, akár 150.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírság, majd az üzemben tartóra is kiszabható közigazgatási bírság után jelenleg fix összegű bírsággal sújtandó szabálysértés a fenti szabály megszegése, amelyért a helyszínen 10.000 Ft-ot, szabálysértési eljárásban 20.000 Ft-ot kell befizetnünk.
 
Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a motorosokra, kerékpárosokra még szigorúbb szabály vonatkozik annyiban, hogy kétkerekű járművön a forgalmi okból történő megállás esetén sem használható kézben tartott mobiltelefon.

Dr. Szabó Áron
Kategória:Úton-útfélen

További híreink:

Milyen jogaink vannak igazoltatáskor?

2011.11.14., 14:24

A rendőri és hatósági intézkedések közül az állampolgárok legtöbbször az igazoltatással találkoznak, szerencsére azonban ez nem a napi rutin. Érdemes tehát szót ejteni arról, hogy milyen jogaink vannak, illetve milyen kötelezettségek terhelnek az igazoltatás során.

Egyiptom: utazzunk vagy ne?

2013.08.28., 14:39

Egyiptom mindig is kiemelt úti cél volt a turisták szempontjából. Aki egy kicsit tájékozottabban követi a napi sajtót, az értesülhetett arról, hogy milyen komoly belpolitikai helyzet alakult ki Egyiptomban. Mi a teendő, ha Ön is ide készül?

Olvasóinkkal történt

  • A kamionos angliai kalandja

    Olvasónk nemzetközi gépjárművezető, aki az Egyesült Királyság terültére is teljesít fuvarokat.

  • Kinek a hibája?

    Olvasónk éppen a 81-es főúton közlekedett gépjárművével, amikor az előtte haladó kamion ráhajtott az úton egy gipszkarton-szerű tárgyra, melyet az áthaladást követően Olvasónk gépjárművének elejére felvert jó néhány kaviccsal együtt.

  • Objektív!?

    Olvasónkat 30 000,- Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a rendőrség, mivel járdán parkolt.

Legolvasottabb cikk

Facebook

Link küldése.

Az ürlap kitöltésével a címzettnek automatikusan elküldésre kerül a cikk URL-je(internetes címe). Az üzenet mezőbe pár soros megjegyzést is írhat.