Munkajog

Munkaviszony megszüntetésének következményei

2014.09.05., 12:18
Ebben a cikkben alapvetően arról adunk tájékoztatást a munkavállalók számára, hogy a munkaviszonyt milyen módon lehetséges megszüntetni, egyben az egyes esetekben milyen juttatásra számíthatnak, ha egyáltalán van erre lehetőségük.

Felmondási védelem

2014.09.02., 12:21
A munkajogi szabályok 2012-ben, új Munka Törvénykönyvének hatályba lépésével gyökeresen megváltoztak, azonban érdemes időről időre felfrissíteni az új szabályokkal kapcsolatos ismereteket, hiszen sokan még mindig a régi szabályokból indulnak ki, sajnos tévesen.

A munkajogi „átirányításról”

2014.08.23., 16:03
„A munka nemesít, a robot gazdagít” fogalmazta meg a múlt század elején nagyszerű írónk és költőnk Juhász Gyula, majd hozzátette: „csak nem a robotost”. A munka világára vonatkozó legfontosabb jogszabály, a mindenkori munka törvénykönyve. A jelenleg hatályos (új) törvény számos tekintetben visszavett az előző törvény munkavállalókat védő rendelkezéseiből. Az átirányítás vagy új nevén „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” intézménye sem kivétel sajnos.

Munkabér védelem, avagy mit ne reméljünk a Bérgarancia Alaptól

2014.08.06., 22:15
A magyar munkavállalók az uniós, különösen a nyugat-európai átlaghoz képest jóval gyakrabban kénytelenek megélni azt a helyzetet, hogy munkáltatójuk nem egyszerűen felhagy a működéssel, hanem fizetésképtelenné válva felszámolás alá kerül.

Alkotmánybírósági döntés a felmondási védelemről: csökken a nők kiszolgáltatottsága

2014.05.29., 11:44
Május 27-én került közzétételre az az alkotmánybírósági határozat, amely módosította a hatályos Munka törvénykönyvét, továbbá előrevetítette a nem munkaviszonyban foglalkoztatott nők jogállását szabályozó törvények hasonló tartalmú módosítását.

Megszakított szabadság, avagy mikor rendelhető vissza a munkavállaló a szabadságáról?

2013.08.01., 14:23
Előfordul, hogy a régóta áhított szabadság valamilyen oknál fogva mégsem hoz a munkavállaló részére pihenést. Van néhány olyan rendkívüli eset, amely során a munkáltató visszarendelheti a munkavállalót már megkezdett szabadságáról. Ennek szabályairól és következményeiről szólnak alábbi bekezdéseink.

Jogosan utasít a felettesem?

2013.07.18., 12:25
Az egyes feladatok megvalósítása, a munkaviszony lényege, a rendszeres és rendkívüli feladatok, magatartási szabályok munkáltatói utasításban látnak napvilágot. Éppen ezért az utasítás megtagadása komoly következményekkel járhat. Azonban az élet produkál olyan helyzeteket, amikor valamilyen körülmény miatt nem vagyunk tisztában azzal, hogy kaptunk-e utasítást vagy sem. Az engedelmességi kötelezettség pedig ésszerűen csak akkor állhat be, ha meg is kaptuk a parancsot, és az egyértelmű.

Terror a munkahelyen

2013.07.16., 15:04
Sajnos egyre inkább elterjedt jelenség - a magyar munkaügyi viszonyok között is - az egyes munkavállalók ellen folytatott pszichológiai terror. A legtöbben nem tudják, de a lelki támadásokat nem vagyunk kötelesek elviselni, akár jogi úton is felléphetünk a munkáltató ellen, ha nem akadályozza meg a folyamatot. Külföldön komoly joggyakorlata alakult ki a munkahelyi lelki támadások miatti ügyeknek, angol nyelvterületen ezeket mobbingnak nevezik.

A diákmunka: összefoglaló aggódó szülőknek

2013.06.12., 11:55
A nyári szünetben nagyon sok diák a pihenés helyett a munkát választja, hiszen ennek során a pénzkereseti lehetőségen kívül értékes tapasztalatokat is szerezhet, amit a későbbi munkavállalás során kamatoztathat. A diákokat többféle jogviszony keretében is lehet foglalkoztatni, ezek lehetnek: munkaviszony, megbízás, egyszerűsített illetve alkalmi munkára irányuló munkaviszony is.
« 1  2  3

Olvasóinkkal történt

  • Az apróbetűs részt is!

    Olvasónk és neje szóban egyeztek meg egy ingatlanközvetítő irodával a hirdetés feltételeiben.

  • Mutasd a rendszámod...

    Olvasónkat megbüntették tilosban parkolásért.

  • Két „szék” között

    Olvasónk felmondott munkahelyén, de munkáltatója nem adta ki a munkaviszony végén kiadandó iratokat, ezért Olvasónk nem tudott elhelyezkedni az új munkahelyén.

Legolvasottabb cikk

Facebook