Munkajog

Létszámleépítés nagyüzemben?

2013.06.04., 13:52
A munkaviszonnyal kapcsolatosan a legtöbb fejfájást mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak az okozza, ha megszüntetésre kell sort keríteni. A jogviták jelentős része is ebből fakad. Ezért mindkét félnek körültekintőnek kell lennie ilyenkor. Fokozottabb a helyzet, ha a munkáltatónak egyszerre több munkavállalótól kell megválnia, azaz csoportos létszámcsökkentést kell végrehajtania.

Nem az ideiglenes külföldi tartózkodás lehetősége szűnt meg, csupán a bejelentési kötelezettség

2013.04.24., 14:10
Az utóbbi időben egyre több honfitársunk dönt úgy, hogy külföldön folytatja tovább az életét. A legtöbben azonban nem véglegesen települnek át egy másik országba, csupán ideiglenesen, munkavégzés céljából választják azt átmeneti otthonuknak. Sokukat foglalkoztatja az a kérdés, hogy egy jogszabály-módosításnak köszönhetően valóban le kell-e adniuk a személyi igazolványukat, vagy ez csak rémhír.

Alapbér és bérpótlék

2013.04.15., 12:45
Egyre elterjedtebbek manapság az olyan munkahelyek, munkakörök, ahol a munkavállaló nem a szokásos rendben dolgozik, tehát nem hétfőtől péntekig reggeltől késő délutánig. Milyen pótlékok járnak azoknak, akik éjszaka, hétvégén, vagy egyéb nem szokványos időben végzik a munkájukat?

Nem várt fizetés

2013.04.02., 15:16
Előfordulhat, hogy munkabér, vagy egyéb jóváírás érkezik bankszámlánkra anélkül, hogy arra számítottunk volna, és az megalapozotton járna nekünk. Mit tegyünk a pénzzel? Költsük el, vagy netán utaljuk vissza? A már elköltött pénzt visszakövetelhetik tőlünk? Vissza kell azt fizetnünk? Nézzük meg, hogyan rendelkeznek a jogszabályok erről az esetről!

Leltárhiány: ki fizet?

2013.03.02., 14:30
A kereskedelem, logisztika, területén, de gyakorlatilag bárhol, ahol készleteket tartanak, az áru nagy érték: szigorúan számon van tartva, időről időre ellenőrizve, leltározva van. Jó esetben minden rendben találtatik, azonban nem kevésszer fedezhető fel jelentősebb hiány is. Ilyen esetben egyáltalán nem mindegy, hogy ki nyeli le a veszteséget. A munkavállalónak kell megfizetni, vagy a munkáltató vesztesége lesz?

A munkába járás költségei

2012.09.27., 16:34
Számos munkahelyen állandó kérdésként vetődik fel, hogy a munkába járás költségeit a munkáltatónak pontosan milyen szabályok alapján is kell fizetnie a munkáltatónak. Munkavállalóként is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen összeggel gyarapíthatjuk még a fizetésünket.

Ha már túlóra, legyen szabályos!

2012.07.27., 10:07
Az új Munka törvénykönyve kapcsán aktualitást nyert a túlóra szabályozása is, amely viszont érdemben nem sokat változott. A hazai túlmunkaszabályok áttekintése mégis azért lehet hasznos, mert sokan nincsenek tisztában azzal, mi jár a túlóráért, mennyire növeli meg az a munkabért.

Az új Munka törvénykönyve: érdemes módosítani a munkaszerződéseket is

2012.06.25., 10:32
Döntött az Országgyűlés: A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyvét valamennyi fennálló munkaviszony esetében alkalmazni kell. Nincs tehát türelmi idő, érdemes ezért az új szabályokkal alaposabban is megismerkedni. Az új jogszabály ugyanis az alapvető szabályokat is érintő, teljesen új jogalkalmazási és gyakorlati helyzetet teremt.

Volt-nincs munkahely

2012.03.02., 11:50
Sajnos mostanában egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy a cég, ahol dolgozunk, jogutód nélkül megszűnik, nem működik tovább. Nem is kell messzire mennünk, hiszen itt van a MALÉV esete, amely nagyon sok munkavállalót érint. A tapasztalatunk az, hogy a munkavállalók igen kevés tájékoztatást kapnak arra nézve, hogy ilyen mi a metódus és mik a teendők.

Új szabályok a korhatár előtti nyugellátásoknál

2012.02.01., 15:07
A parlament elfogadta a korkedvezményes nyugellátásokat egységesen szabályozó törvényjavaslatot, amely 2012. január elsejétől módosítja a korkedvezményes nyugdíjak szabályait.
1  2  3

Olvasóinkkal történt

  • „Baleset” az autómosóban

    Olvasónk leadta kocsiját egy autómosóba mosatásra úgy, hogy slusszkulcsot átadta a személyzetnek, aki később félre állt az autóval.

  • Betegség támogatás nélkül

    Olvasónk abban az ügyben kereste meg jogi képviselőjét, hogy a biztosító nem fizette ki részére a betegség idejére járó lábadozási támogatást.

  • Kényelmetlen helyzet

    Olvasónk vásárolt egy márkás matracot, melyre az eladó 15 év jótállást vállalt.

Legolvasottabb cikk

Facebook