Munkajog

A munka törvénykönyvének változásai: Kártérítés, munkaviszony megszüntetés

2012.02.01., 15:04
A Parlament elfogadta az új munkatörvénykönyv-tervezetet, amelynek tartalmáról és változásairól igen sokat hallottunk az utóbbi időben a médiában. A törvénytervezet már az Országgyűlés elnökének aláírására vár. Az alábbiakban összefoglaljuk a kártérítés és a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó változásokat.

A ki nem vett szabadság

2012.02.01., 15:01
Év vége közeledtével sokan döbbennek rá, hogy igencsak sok ki nem vett szabadsággal rendelkeznek. A mindennapi életben elterjedt gyakorlat, hogy a szabadságot úgymond a következő évre viszi át a munkavállaló a cég belegyezésével. A szükség szülte megoldás mindkét félnek előnyös lehet, de nem árt tudni, hogy ilyen esetekre milyen jogszabályi rendelkezések vonatkoznak.

Munka az ünnepek alatt – Mikor, hogyan, kiknek?

2012.01.10., 09:03
2012-ben végre minden ünnepnap munkanapra esik újév kivételével. Ez azért is nagyon jó hír, mert az elmúlt két évben sok munkaszüneti nap hétvégén volt, így kevesebb ideje maradt a munkavállalóknak a pihenésre. Vajon az ünnepnapokra milyen munkajogi szabályok vonatkoznak?

Dohányfüstmentes munkahely

2012.01.10., 08:51
Az Országgyűlés áprilisban elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. Ennek értelmében 2012. január elsejétől a legtöbb zárt légterű nyilvános helyen teljes dohányzási tilalom lesz érvényben. A módosítás vonatkozik szinte az összes munkahelyre is. Mit jelent ez? Dohányozni csak a munkahelyre történő megérkezést megelőzően, illetve azt elhagyva lehet?

Szemüveg a karácsonyfa alá?

2012.01.09., 15:11
Rohamosan nő azok száma, akik egész nap a számítógép előtt görnyedve végzik munkájukat. Ez gyakran hosszú órákig egy helyben ülést, és a monitorra szegezett tekintetet jelent. Az ülőmunka a szervezet fizikai állapotromlását eredményezheti, a szem terhelése látásromlást, sőt pszichés megterhelést is előidézhet. Ezért fontos a munkahelyi környezet kialakításakor kellő súlyt helyezni a munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek megteremtésére. Érdemes figyelni erre, hiszen ez által növelhető a munkavégzés hatékonysága is.

A puding próbája az evés – A próbaidő jogi háttere

2011.12.08., 15:03
Az első időszakban az új dolgozó munkájának értékelésére sokkal nagyobb figyelmet fordítanak vezetőik, s a nem felel meg a céges elvárásoknak, akkor könnyen véget érhet próbaidő alatt a munkaviszony. A próbaidő időszakában sajnos kevesebb joga van a dolgozónak, mint utána, ezért érdemes tisztában lenni a kapcsolódó szabályokkal.

Felszámolás alá kerülő munkáltatók

2011.11.27., 15:08
A felszámolási eljárások száma az utóbbi egy évben a gazdasági válság hozadékaként töretlenül növekszik. A felszámolási eljárás sajnos a munkavállalókat, ill. munkaviszonyukat is érinti. Nézzük, milyen hatása van a felszámolási eljárás megindulásának egyrészt magára a munkaviszonyra, másrészt a munkabérekre.
1  2  3 »

Olvasóinkkal történt

  • Még az ág is húzza...

    Olvasónk totálkáros gépjárműbalesetet szenvedett.

  • Durrdefekt

    Olvasónk az M1-es autópályán közlekedési balesetet szenvedett, úgy, hogy gépjárműve durrdefektet kapott, melynek következtében az kormányozhatatlanná vált és megpördült, majd az útszéli korlátnak csapódott.

  • Féktelenül...

    Olvasónk családjával egy híres zalai wellness hotelben szállt meg a nyáron.

Legolvasottabb cikk

Facebook