Úton - Útfélen

Baleset után bérgépkocsi: jár, vagy nem jár?

2014.10.13., 14:26
A közlekedési balesetekkel kapcsolatos elszámolási viták egyik állandó forrása a megsérült gépjármű helyett bérelt helyettesítő (kölcsön-) jármű költségeinek rendezése. A károkozó fél biztosítója nyilvánvalóan ellenérdekelt a károsulttal szemben, ezért gyakran előfordul, hogy a károsultnak nem, vagy csak kisebb részben térülnek meg a kiadásai. Érdemes áttekinteni, milyen jogaink vannak és mi az a levonás, amivel valóban meg kell békülnünk.

Csattan a kerékbilincs

2014.10.08., 16:42
Kerékbilincs helyezhető el – többek között - azokon a gépjárműveken, amelyekkel a gépjárművezető a KRESZ szabályai szerinti megállásra és várakozásra vonatkozó előírásait megszegik. Tipikusan, a kerékbilincs alkalmazására akkor kerül sor, amikor a közterületen szabálytalanul parkoló gépjármű nem jelent balesetveszélyt és a forgalmat sem akadályozza.

Kezdő vezetői engedély: milyen korlátozásokat kell betartanunk?

2014.10.03., 10:13
A járművezetői engedély, azaz a jogosítvány az állam által elismert gépjárművezetői jogosultság igazolására szolgál. Csak az jogosult gépjárművet vezetni, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, és csak olyan kategóriájú járművet, mely a jogosítványában fel van tüntetve. A magyar szabályozás szerint a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.

3 eset, amikor a rendőr elveheti a jogsinkat

2014.10.01., 00:09
Egy közúti igazoltatás, baleset helyszínén történő rendőrségi intézkedés során a hatóság minden esetben vizsgálja a gépjárművezető okmányait, így annak vezetői engedélyét is. Sajnos az sem ritka eset, amikor az intézkedő rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi. Érdemes tisztázni, hogy a jogszabály szerint mely esetekben vonható be a helyszínen a vezetői engedély.

Parkoltam. Fizettem. Megbüntettek?!

2014.09.26., 16:04
Bátran kimondhatjuk, a „Mikulás-csomagot” csak egyetlen formában szeretjük: december hatodikán a frissen pucolt csizmánkban. Lássuk be, hogy sietség, figyelmetlenség, vagy egyéb körülmények folytán mindegyikünk kapott már jogos, vagy jogosnak vélt parkolási bírságot. Mit tegyünk akkor, ha a fizetős várakozási övezetben valóban váltottunk parkolójegyet, de a gépjárműhöz való visszaérkezéskor mégis egy ránk kiszabott pótdíjjal találjuk szemben magunkat?

Csak a kezemet figyeljék, mert csalok

2014.07.29., 07:12
Az olvasók többsége valószínűleg legalább egyszer már megtapasztalta, milyen megpróbáltatásokkal jár hazánkban gépjárművet vásárolni és eladni, különösen, ha használt gépjárműről van szó. Szinte törvényszerű és már-már köztudomású tény, hogy a kereskedők hirdetései meglehetősen nagyvonalúan kezelik a járművel kapcsolatos műszaki tényeket, a kocsi valós előéletét, hibáit.

Közigazgatási bírság vs. szabálysértés

2014.07.03., 11:11
Amikor napjainkban valaki a Vas Megyei rendőrkapitányságról kap tértivevényes levelet, már a küldemény kibontása előtt szinte biztos benne, hogy gyorshajtás miatt szabtak ki vele szemben közigazgatási bírságot. Az azonban még ma sem mindenkinek világos, hogy hol a határ gyorshajtás terén a szabálysértés és a közigazgatási bírság között, a gyorshajtás mindkét kategóriába tartozhat.

Mobilhasználat a kocsiban

2014.05.30., 11:36
Egy nemrégiben a Kúria által meghozott döntés ismét új megvilágításba helyezte a mobiltelefonálást a gépjárművekben. Miben jelent újdonságot ez a döntés, mik a releváns szabályok, mik az aktuális büntetések.

Sebességmérés egykor és ma – csúcstechnika a gyorshajtók ellen

2014.04.02., 15:25
Több különféle tévhit terjedt már a traffipaxokkal kapcsolatosan, elég csak a kilencvenes évekre gondolni, amikor néhányan azt hitték, hogy a visszapillantó tükörre akasztott CD lemez majd eltéríti a lézersugarakat.
« 1  2  3  4

Olvasóinkkal történt

  • Jogosulatlanul a sztrádán?

    Kamionsofőr Olvasónkat megbüntették Ausztriában, mivel a hatóság szerint nem volt pénz a Go-boxon, tehát díjfizetés nélkül vette igénybe az autópályát.

  • Villámcsapásként érte...

    Olvasónk otthonában villámcsapás következtében több háztartási gép és számítógép is megsérült, vagy teljesen tönkrement.

  • Kinek a hibája?

    Olvasónk éppen a 81-es főúton közlekedett gépjárművével, amikor az előtte haladó kamion ráhajtott az úton egy gipszkarton-szerű tárgyra, melyet az áthaladást követően Olvasónk gépjárművének elejére felvert jó néhány kaviccsal együtt.

Legolvasottabb cikk

Facebook