Úton - Útfélen

Ismét módosult a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény

2012.12.07., 16:23
A friss pénzügyi tárgyú törvénymódosításokkal egy csomagban a parlament elé került a KGFB törvény módosítását célzó javaslat is, amelyet november 12.-én el is fogadott az országgyűlés. A módosítás szerint csak számla alapján fizethetnének a biztosítók, valamint bekerülne a törvénybe a gazdasági totálkár fogalma is. Mit is jelentenek ezek a fogalmak, és mi a jelentőségük a károsultak szempontjából?

Hogyan kell biztonsági folyosót kialakítani az autópályán?

2012.08.30., 17:04
Többször elhangzott már, hogy a közlekedési tárgyú jogszabályok lényege nem a pénzbüntetések beszedése a célja, hanem a biztonságos közlekedés megteremtése. Ezért született meg a szeptemberben hatályba lépő módosításcsomag is, amelyet főleg szakpolitikusok kezdeményeztek.

Halló, éppen vezetek!

2012.07.31., 16:12
Halló, éppen vezetek! Vezetés közben, hosszabb úton, vagy akár a dugóban a járművezető gyakran elcsábul és úgy dönt, jobban telik az idő, ha az utazás során mobiltelefonon cseveg, vagy éppen üzleti ügyeket intéz. A vezetés közbeni mobiltelefon használat azonban veszélyes lehet, hiszen elvonja a figyelmet a vezetésről. Ezt figyelembe véve természetesen jogszabály tiltja a mobiltelefon használatot gépjárművezetés közben.

Elszállították vagy ellopták?

2012.07.17., 09:56
Amennyiben a közterület felügyelet észleli, hogy a gépjármű használója a gépjárművet szabálytalanul helyezi el közterületen, kerékbilincset alkalmazhat. Abban az esetben azonban, ha a szabálytalan várakozással az autós a közúti forgalom biztonságát is veszélyezteti, a gépjárművet elszállíttathatja. Az autósok rendszerint pánikba esnek, amikor az otthagyott autónak csak a hűlt helyét találják, majd elindul a „nyomozás”, hogy vajon hová tűnt a kocsi.

Nyári Mikulás

2012.07.04., 11:38
Aki városban él, annak sajnos nem ismeretlen dolog, hogy a legtöbb helyen a parkolásért ma már fizetni kell. A nagyobb városokban rengeteg parkolási övezet van, akár különböző parkolási társaságok üzemeltetésében. A gépjárművel történő várakozás szabályait, a várakozás díját vagy éppen pótdíj mértékét jogszabály határozza meg.

Kerékpár KRESZ tegnap és ma – amit feltétlenül tudnunk kell, mielőtt bringára pattanunk

2012.02.01., 15:23
A korábbi időszak jócskán felrázta a KRESZ eddig megszokott szabályait. Így van ez különösen a kerékpárosok közlekedésre vonatkozó szabályoknál, melyek alapvető célja az volt, hogy a közúti közlekedésben egyenrangú szintre emelje a kerékpárosokat az autósokkal. Néhol megdöbbentő és újszerű szabályokkal találkozhatunk, így nem árt ezeket a főbb rendelkezéseket nemcsak a kerékpárosokkal, hanem a gépjármű vezetőkkel is megismertetni. Elsődleges célunk így ezeket az újonnan módosult szabályokat bemutatni, és hozzájuk némi magyarázatot adni.

Minden út kátyúba vezet?!

2012.02.01., 15:21
A tél ismét meghozta eredményét, és az eddiginél is több kátyúval találkozhatunk úton-útfélen. Sokunknak okozott már bosszúságot, ha beletalált egy úthibába, ami sűrűn okoz anyagi kárt is gépjárművünkben, azt azonban nem mindenki tudja, hogy ebben az esetben kérhetjük a járművünkben okozott kár megtérítését. A kárigény érvényesítése sok türelmet, utánajárást és bizonyítékokat is igényel, de ha kitartóak vagyunk, jogos követelésünket kötelesek megtéríteni számunkra. Lássuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

Szabálysértési egyveleg

2012.01.10., 09:10
Bár nem lehetünk mindannyian jogászok, és nem ismerhetjük valamennyi eljárás menetét, azonban a közlekedési szabálysértési eljárások mégis olyan gyakorisággal fordulnak elő, hogy nem árt tisztában lenni a hétköznapi embernek az eljárás menetével és az eljárásban szereplő határidőkkel.

Tarlós: Vörös és fekete

2011.12.08., 15:12
Sajátos téli aktualitás idén a szmogriadó, amelyet a címben idézett műhöz hasonlóan sokan igazi drámaként élnek meg. Érthető, hogy több fontos kérdés merül fel ilyenkor a piros és fekete matricától egészen a kiszabható büntetésekig, melyekkel nem árt tisztában lenni.

Mit tegyek, ha közúti baleset részese vagyok?

2011.12.08., 15:11
Esőben, nagy hőségben, hosszabb utak megtételekor gyakran lankad a figyelem és elfordulhatnak közúti balesetek. Senki nem szeret ilyesmire még csak gondolni sem, azonban nem árt lélekben felkészülni pár fontos dologra, amely az esetleges baleset bekövetkeztekor igen hasznos lehet.
1  2  3  4

Olvasóinkkal történt

  • Hibás, fizess!

    Olvasónk idegenhibás közlekedési balesetet szenvedett.

  • Pszichológiai eset...

    Olvasónk osztrák pszichoterapeutai végzettséget szerzett, melyet Magyarországon szeretett volna honosítani, hogy itthon is gyakorolhassa munkáját.

  • Féktelenül...

    Olvasónk családjával egy híres zalai wellness hotelben szállt meg a nyáron.

Legolvasottabb cikk

Facebook